Strana vicepremiérky Peake sa bude volať LIDEM

04.05.2012 Celý región

Praha 3. mája (TASR) - Nová strana českej vicepremiérky Karolíny Peake sa bude volať LIDEM, čo má byť skratka pre liberálnych demokratov, uviedla dnes agentúra Mediafax.

Názov má súčasne evokovať, že strana chce presadzovať politiku, ktorej hlavnou motiváciou budú záujmy ľudí. Vymyslel ho priaznivec vznikajúcej strany na sociálnej sieti Facebook.

"Dostali sme prostredníctvom e-mailov, sociálnych sietí a listov 98 návrhov na názov. Po spoločnej diskusii sme sa rozhodli zvoliť názov liberálni demokrati - LIDEM," oznámila dnes Peake.

Podľa jej slov sa strana chce profilovať ako subjekt liberálneho stredopravého zamerania. Jej hlavným cieľom je obnovenie dôvery českej verejnosti v systém parlamentnej demokracie a politiky.

Prípravný výbor strany v najbližších dňoch osloví mladých výtvarníkov umeleckých škôl so žiadosťou o vytvorenie loga. Víťaz súťaže dostane odmenu 10.000 českých korún (400 eur).

Peake a jej kolegovia sa okrem toho chystajú spustiť podpisovanie petície, ktorú je nutné priložiť k žiadosti o registráciu nového politického subjektu. Musia pritom získať najmenej tisíc podpisov občanov. Taktiež pracujú na stanovách a programe strany.

Platforma Karolíny Peake vznikla po rozpade poslaneckého klubu Vecí verejných (VV). K vicepremiérke sa pridalo sedem ďalších poslancov a dvaja ministri, ktorí odišli z VV. O členstvo v strane sa už hlásia občania z regiónov.
 

Vyberte región